• Stretnutie s autormi knihy "privatissimum"

          10. 5. 2024

          Privatissimum - názov, ktorý znie tajomne, záhadne...no v preklade znamená, niečo, čo je veľmi osobné.

          Práve takúto osobnú básnickú zbierku nám dnes predstavil vysokoškolský profesor zoológie Marcel Uhrin, ktorou si splnil sen. Ide o jeho básnickú prvotinu, do ktorej vložil spomienky na svoju mamu, manželku, kamarátstva, cestovanie, ale aj svoju vášeň - prírodu.

          Celé toto netradičné stretnutie prebiehalo pod záštitou GemArtu v našom mestskom parku. Žiaci sa okrem básní stretli aj s výtvarníčkou Katarínou Molnárovou, ktorá im ukázala prácu s akvarelom. Tú si sami mohli vyskúšať.

          Celé podujatie bolo sprevádzané príjemnou klavírnou melódiou, o ktorú sa postaral Milan Varga.

          Tešíme sa, že sme sa dňa 10.05.2024 mohli na chvíľu stať súčasťou umenia.

        • Pozdrav pre kamarátov

          6. 5. 2024

          Pohľadnica je ako brána, która otvára cesty k spomienkam a priateľstvám. Na jednom malom papieri sa môžu ukrývať veľké emócie. V každom riadku posielame nielen slová, ale aj kúsok svojho srdiečka. Tak vezmite pero do ruky a nechajte slová tancovať na papieri. Druháci si navzájom posielali pozdravy.

        • OSLAVY 1.MÁJA

          6. 5. 2024

          O našich mažoretkách sa nesú chýry po celom Gemeri. Naposledy oslávili úspech v Kobeliarove pri píležitosti oslavy 1. mája. Dievčatá si vystúpenie naplno užili. Zároveň mali možnosť nahliadnuť do pamätnej izby P. J. Šafárika. 

        • Miniolympiáda z anglického jazyka

          6. 5. 2024

          Aj napriek tomu, že sa nám koniec školského roka blíži, naši žiaci nezaháľajú a chcú si overiť svoje vedomosti v rôznych súťažiach. V piatok 3.5. 2024 si skúsili žiaci prvého stupňa svoje „English skills“ v miniolympiáde anglického jazyka. Pani učiteľky a učitelia vybrali „the best of the best“ a musíme poznamenať, že konkurencia bola ozaj vysoká. Len jeden, či dva body delilo niekoľko žiakov od prvého miesta, ale víťaz môže byť len jeden.

          V kategórii 1. ročníka sa na prvom mieste umiestnil 
          Sebastián Cienik (1.D), v tesnom závese na 2. mieste sa umiestnila Noémi Kiss (1.C) a na treťom Evelyn Elexa (1.A).

          Medzi žiakmi druhého ročníka zvíťazila 
          Emma Bojková (2.C), na druhom mieste skončil Tamás Dobcsák (2.B) a krásne 3. miesto si vybojovala Nina Krupinská (2.B).

          Veľmi tesné výsledky mali aj žiaci 3. ročníka, ale nakoniec čas rozhodol a vyhral 
          Roland Vinc (3.C) pred Martinom Lukáčom,(3.B) ktorý  obsadil 2. miesto. Trojku uzatvorila Megan Kossuthová (3.C).

          A v kategórii našich najstarších prvostupniarov zvíťazila 
          Alexia Gašparecová (4.A) pred Petrom Suchárom (4.A)  a na 3. mieste skončil Samuel Wágner (4.B).

          Ďakujeme všetkým žiakom za účasť, víťazom gratulujeme a prajeme veľa úspechov na budúcich súťažiach.

        • Krajské kolo Hviezdoslavov Kubín

          3. 5. 2024

          Dňa 30.04.2024 sa uskutočnil 70. ročník krajského kola recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín.

          Za účasť a vzornú reprezentáciu školy v Michalovciach ďakujeme Sáre Svičinovej (3.B), ktorá súťažila za 1. kategóriu v prednese poézie.

          Veríme, že táto skúsenosť ju posunie ďalej a už teraz sa tešíme na jej budúci prednes.

        • Deň Zeme

          2. 5. 2024

          Aj tento rok sme chceli prispieť svojou malou troškou k šíreniu myšlienky Dňa Zeme. 22. apríla sme aj napriek nie veľmi priaznivému počasiu uskutočnili naše plánované aktivity. Niektoré triedy boli čistiť prírodu od smetí v Rakovnici, v Zádielskej tiesňave, na Podrákoši, v Čučme a Kalvárii. Trieda 6. B bola zasadiť strom v betliarskom parku. Starší  žiaci dali preliezačkám z pneumatík svieži nádych novým náterom a celkovo upravili areál detského ihriska. Žiaci siedmeho a ôsmeho ročníka navštívili zberný dvor v Rožňave, kde mali možnosť vidieť, že separovanie má význam. Dozvedeli sa, kde všetok vyprodukovaný odpad končí.  Ďalšou zaujímavou aktivitou bolo recyklovanie starých záclon a šitie nových vreciek na ovocie a zeleninu. Ôsmaci prispeli svojou pomocou v neďalekom Vzdelávacom centre Včielka.

        • "ZA KRAJŠIU ROŽŇAVU"

          30. 4. 2024

          Najväčšej brigády v našom meste sa zúčastnila aj naša škola a to upratovaním v areáli školy. Rozdelili sme sa do skupín a všetci sme pracovali ako včeličky. Sme hrdí, že sme mohli pomôcť a zároveň odpratať aj tie najmenšie odpadky. Ďakujeme. 

        • Mali sme hostí

          29. 4. 2024

          V piatok poobede po dlhej ceste došli na našu školu žiaci z Kolárova. Prišli sa zoznámiť a spoznať krásy regiónu. Hneď v piatok navštívili strážnu vežu a pozreli námestie, pričom si mohli vychutnať vystúpenia na župných dňoch. V sobotu navštívili Domicu a Betliar. V nedeľu zdolali Volovec. Nakoniec v pondelok ráno opustili naše brány. S našimi žiakmi mali spolu prespávačku, opekačku, či futbal. Spoznávať sa je dôležité. My si k nim už chystáme spacáky.

        • WELLBEING na Zlatej

          29. 4. 2024

          Počuli ste už slovo „WELLBEING“? Po Covidovom období sa s týmto pojmom stretávame čoraz častejšie. Je dôležitý, pretože súvisí s našou životnou spokojnosťou. Spokojnosť žiakov v školskom prostredí má veľký vplyv na ich celkové prežívanie. Ak v škole panujú dobré vzťahy a napĺňajú sa základné potreby všetkých aktérov vzdelávania, tak žiaci vykazujú vyššiu životnú spokojnosť, čo sa pozitívne prejavuje aj na ich vzdelávacích výsledkoch. Navyše, ľudia, ktorí sú v živote spokojní, dokážu pozitívne ovplyvňovať aj ostatných ľudí naokolo. Tento pojem vnímame ako stav, v ktorom je možné v podporujúcom a podnetnom prostredí plne rozvíjať fyzický, kognitívny, emocionálny, sociálny a duchovný potenciál a žiť s ostatnými plnohodnotný a spokojný život“ = v skratke je to stav pohody, zdravia a šťastia.

          V rámci Týždňa wellbeing-u sme sa snažili viesť aktivity takým spôsobom, aby sa žiaci počas hodín cítili dobre, nestresujúco. Do vyučovania sme zapojili rôzne netradičné formy, aktivizujúce metódy ako napríklad skupinovú a projektovú prácu, rozhovor, pohyb, umenie alebo hrové aktivity na podporu sociálnych vzťahov v triedach, mentálneho alebo fyzického zdravia či učenie mimo triedy. Samozrejmosťou boli aj tematicky orientované dni (fialový deň, deň talizmanov a pod.), nezadávali sa domáce úlohy, v rámci TSV to boli hodiny jógy vedené úžasnými lektorkami z TiDeasolisyoga v Rožňave, hravé diskusie s peer aktivistkami a sociálnou pedagogičkou z Centra poradenstva a prevencie v Rožňave, besedy so školskou psychologičkou, výživovým poradcom Tomášom Hadžegom, či podávanie ovocných pokrmov, ktoré chystali deti deťom s podporou DO FÉNIX.

          V závere týždňa sme sa zúčastnili preventívno-výchovného predstavenia zameraného na problematiku šikanovania, rasizmu, sociálnej nerovnosti a fyzického násilia. Po ňom nás čakalo ovocné občerstvenie, za ktoré ďakujeme firme LUNYS a Gemerskému umeleckému inštitútu Gem-Art za pomoc pri dotvorení celkovej pohody počas prestávok zapožičaním sedacích vakov a ležadiel.

        • Oslávili sme Medzinárodný deň žien a dievčat v IT!

          26. 4. 2024

          Môže byť programovanie ešte viac zábavné, ako na hodinách informatiky? Môže! Ak programuje mamka s dcérou. Prizvali sme si do našich IT Girls kruhov maminy, aby sme im ukázali, že IT je naozaj EASY (jednoduché), ak ho "dávate" s dobrou náladou a v skvelej spoločnosti. Ďakujem našim dievčatám, že vždy s nadhľadom zvládajú všetky úlohy – rovesnícke učenie, príprava akcií, realizácia projektov a ich mamkám, že ich na tejto ceste podporujú a vedú správnym smerom.

        • ZASADILI SME SI SVOJ STROM

          26. 4. 2024

          V rámci Dňa Zeme sme sa vybrali do betliarskeho parku, aby sme si vysadili náš vlastný strom priateľstva. Bola to zároveň jedna z úloh medzinárodného projektu eTwinning, v ktorom spolupracujeme s krajinami ako Turecko, Taliansko, Slovinsko a Litva. Projekt „Eco Lovers – The last call for the climate“ je zameraný na ekológiu uplatňujúc poznatky pre riešenie problémov životného prostredia. Sme hrdí, že zasadením stromu sme aspoň malou troškou prispeli k rozvoju nášho ekosystému.

          Ďakujeme aj Gem-Art-u, že sme si mohli vytvoriť veľmi zaujímavé koláže a stráviť tak spolu príjemný čas.

  • Novinky

    • Kontakty

      • Základná škola, Zlatá 2
      • Zlatá 2, 048 01 Rožňava E-mail: zszlata2@gmail.com 04801 Rožňava Slovakia
      • riaditeľ: +421 58 734 28 64
      • Sekretariát: +421 58 788 30 00
      • Jedáleň: +421 58 734 35 94
      • Jedáleň (mobil): 0907 947 622
      • IČO: 35543639
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje